Welcome to Hotel des Artistes

THIS IS AN ART PROJECT BYVEERLE VERBEKE

JAN DE PROOST

JORAN POLLET

MARTINE DOSSELAERE

Natuurlijk is Hotel des Artistes geen écht hotel maar wél een project van 4 kunstenaars in de hotelbuurt van Oostende. 

Veel kunstenaars brachten veel tijd van hun leven door in hotels en werkten daar. Dat bracht ons op de idee om een leegstand pand in de hotelbuurt als hotel met kunst in te richten. De kunstenaars krijgt u er gratis bij!


Lees meer  

Artiesten uit Oostende.

Spontaan denkt iedereen dan aan Arno. Een enkeling grijpt vertwijfeld terug naar de passage van Marvin Gaye.

Kunstenaars uit Oostende.

Dan krijg je met grote voorsprong Ensor bij het grote publiek en Spilliaert bij de kunstkenners.

Schrijvers op hotel in Oostende.

Dan gaan we meteen terug naar Joseph Roth, Stefan Zweig, Ernst Toller, Arthur Koestler, en Irmgard Keun. Zij vonden elkaar in 1936 in Oostende. De badstad had een rechtstreekse treinverbinding met Parijs waar ze meestel waren. Daarenboven was Oostende naar Parijse normen goedkoop.

Zweig en Roth bleven hangen in Oostende.

Gelukkig is er het Joseph Roth gezelschap om dit te blijven herdenken en Els Snick met haar vertalingen en bezieling.

Veerle Verbeke doet binnenkort ‘iets’ met de nagedachtenis van Roth. In een surrealistisch hotel. Hotel des Artistes.

Opening 9 juni om 19u30.    

Lees meer >

Veerle Verbeke & Jan De Proost

VEERLE VERBEKE


Veerle Verbeke (1971) groeide op in de buurt van Dendermonde. Ze studeerde confectie en etalage. Ze was 20 jaar zaakvoerder van de tweedehands design fashion stores Brocolie in Aalst en Brocenbouche in Gent. In 2016 besloot ze voltijds kunstenaar te worden. Ze volgde academie schilderkunst in Geraardsbergen en Oostende om nadien volledig autodidact te worden. Sinds 2020 woont ze in Gent in Studio Rodeberg. Ze is gespecialiseerd in schilderkunst maar maakt ook tekeningen, digital art en installaties. Verder maakt ze projecten met polaroidfoto’s.

Ze is gehuwd met Jan De Proost (kunstfotograaf).

Samen organiseren ze op Studio Rodeberg maandelijks een salon waar ze kunstenaars en kunstliefhebbers samen brengen.

Veerle stelde recent tentoon in Venetië, Antwerpen en Gent.


Links:

www.veerleverbeke.be


JAN DE PROOST

Jan De Proost (1956) werkte in de culturele en de NGO sector en hanteerde daarnaast de camera als  documentaire- en portretfotograaf . Naast reportagewerk maakt hij eigen werk en organiseert tevens expo's en events en geeft inleidingen bij expo's van andere kunstenaars. Jan is samen met zijn partner en kunstenaar Veerle Verbeke de drijvende kracht achter Studio Rodeberg in 9030 Mariakerke.

Jan publiceerde in veel magazines en stelde recent tentoon in Antwerpen en Gent.


Links:


www.studiorodeberg.be

www.jandeproost.com

Joran Pollet

JORAN POLLET


Joran Pollet °23/04/1993 studeert af op St Lucas Gent in 2012.
In 2013 volgt hij een jaar Fotografie in het Narafi te Brussel.
Het is de daaropvolgende jaaropleiding Siersmeden GOCA Gent, die de stepstone vormt van zijn artistieke ontwikkeling naar de beelden die hij nu maakt. Joran Pollet is een man van weinig woorden, zijn beelden zijn des te krachtiger. Met hamer en aambeeld worden stukken (zuiver staal) zo geslagen tot ze de gewenste vorm hebben. De vorm heeft Joran duidelijk in zijn hoofd. Het wordt een beeld waarin een intense emotie wordt bevroren en teruggegeven aan de toeschouwer.


Link:

www.joranpollet.com

https://www.instagram.com/joranpollet/


Martine Dosselaere

MARTINE DOSSELAERE

België  °1962

Woont en werkt in Oostende  (BE)

Martine is contemporary artist. Ze schildert, tekent en maakt grafische werken die aanleunen bij het symbolisme en het surrealisme. Ze gebruikt tekst, verbeelding, tekens en een cast van personages om haar verhaal te vertellen. Wat haar interesseert zijn thema’s en onderwerpen die verschillende emoties opwekken. Ze speelt met de verbeelding en symboliek en vindt haar inspiratie in het dagelijkse leven. Eerlijk en puur met een vleugje erotiek en een klodder humor.

Martine stelde tentoon in SMAK en Kunsthal Gent en in verschillende expo's in Oostende en Brugge.


Over Martine:


Martine Dosselaere valt meteen op. Kleurtjes en vrolijke tekeningen. Martine Dosselaere zoals ze is. Ze tekent met alles wat ze kan vinden, van wasco tot acryl, ecoline of balpen, op alles wat ze kan vinden als een onstuitbare bron van energie. Geen twee werken zijn gelijk, maar allemaal o zo duidelijk Martine, alsof ze ons iets duidelijk wil maken.

Haar kunst is eerlijk, ze voert ze uit zoals ze binnenkomt. Het is een microkosmos van al wat je in haar kleurrijke levensomgeving kan aantreffen. Een sterk gevoel voor continuïteit en ecologie, het eeuwig maken van dingen. Zo gebruikt ze bladeren van oude boeken en wekt ze terug tot leven. Kijken naar haar werk krijgt hierdoor zoveel extra dimensies. Wat je  kan lezen, wekt een gevoel op waarbij men het vervolg wil kennen. De volgende tekening dompelt je echter onder in een compleet ander verhaal, maar doet hetzelfde. Het is een beetje als in die kleurrijke bokaal vol zuurtjes grijpen en willen weten hoe ze allemaal smaken.

De wereld zoals ze is, je leest iets vreselijks, of iets economisch saai en droog en beseft hoe onze wereld werkt. Martine schenkt oplossingen, door die vrolijke kat, of dat vrouwtje met haar  rode lippen dat je wil omarmen.  Je aandacht gaat ook even lopen door een of andere cijferreeks zonder verdere betekenis die plots voor je ogen verschijnt, maar toch ga je zoeken.

In de imperfectie schuilt de boodschap, in het beeldend vrijlaten van instincten. Het is daar waar de gouden regel schuilt, die het dichtst bij een mogelijke definitie van kunst komt. Je laat los wat in je binnenste leeft, je volgt je ingevingen op het moment, volgens een geheel persoonlijk patroon, van waaruit mensen duidelijk jouw stempel kunnen opvangen om er vervolgens hun eigen verhaal aan te knopen. Je kijkt open naar de wereld en ontvangt. Dagje kust, dagje Martine?

Links:

https://www.facebook.com/martine.dosselaere

https://www.instagram.com/martinedosselaere/