Gent tussen Stadhuis en Sint-Jacobs
1 Hof van Ryhove Onderstraat 22
2. Ganda Art & Life Style Belfortstraat 16
3 Bram Beliaert Wijzemanstraat 6
4 Chameleon Wijzemanstraat 5
5. Bleu Lotus pop up Gallery. Beverhoutplein 2
6. Chopin Chopin / Show Show Beverhoutplein 6
7. Galeriez Drie Sint-Amelgabergstraat 3A
8. Ottogallery Ottogracht 50
Extremum photography
Ottogracht 50
Extremum' bestaat uit een selectie van nieuw werk en werken uit eerdere tentoonstellingen van Toon Jans. Bij het exposeren combineert hij graag het nieuwe met het oudere werk om uit te zoomen en het grotere plaatje van zijn oeuvre te zien.
'Extremum' verwijst naar terugkerende natuurlijke thema's in zijn hele werk: hoogte- en dieptepunten, toppen en oceaanbodems. Als duiker en algemene natuurliefhebber dwaalt Toon rond om beelden te maken, te verwerken in de donkere kamer en ze te veranderen met andere materialen.
Toon Jans is een Belgische mixed media kunstenaar, duiker en natuur ontdekkingsreiziger. In grote lijnen kijkt zijn werk naar de manieren waarop mensen omgaan met hun omgeving.
Terugkerende thema's zijn ecologie, natuurbehoud en de onderwaterwereld. Na het afronden van een master in Printmaking aan de LUCA School of Arts begon hij manieren te verkennen om verschillende technieken en materialen te combineren. Deze mixed media-benadering stelt hem in staat om de dynamiek tussen het organische en het kunstmatige te verkennen, en uiteindelijk stukken te creëren die verbindingen en contrasten oproepen binnen onze omgeving.
Photography
Beverhoutplein 2
Fan Ho, een legendarische figuur in de fotografie, is bekend om zijn opmerkelijke zwart-witbeelden Zijn meesterlijke gebruik van licht en schaduw, in combinatie met een scherp oog voor compositie, creëert een betoverend verhaal binnen elk beeld. Fan Ho roept een vervlogen tijdperk op in Hongkong van de jaren '50 en '60 en nodigt je uit om de intieme momenten te verkennen die de geschiedenis van de stad hebben gevormd. Fan Ho is internationaal erkend en een invloedrijke figuur in de kunst van de fotografie in Azië en daarbuiten.
Photography
Beverhoutplein 2
Als aanvulling op Fan Ho's iconische beelden bieden de hedendaagse foto's van Romain Jacquet-Lagrèze een frisse en levendige blik op het huidige stedelijke landschap van Hongkong. Zijn kleurrijke composities brengen de torenhoge wolkenkrabbers, drukke straten en de energie van de inwoners tot leven. Ervaar de puls van een moderne metropool die zowel traditie als innovatie omarmt.
Video installatie
Onderstraat 22
Voyager is een video-installatie voor 3 schermen, die een reis tussen Brussel en Parijs vastlegt. Door het raam van een TGV zien we het landschap voorbij glijden, waarbij de uitdijende verstedelijking van deze twee metropolen zichtbaar wordt. De geleidelijke uitbreiding van de stedelijke omgeving weerspiegelt de bevolkingsgroei en de veranderingen in het levenspatroon van de mensen.
Voyager is een eerbetoon aan Chantal Akerman, de Belgische cineaste en kunstenares. Akerman pendelde jarenlang tussen Parijs, waar ze woonde, en Brussel, waar haar moeder woonde. Haar leven en werk zijn sterk verbonden met deze twee steden. Onlangs was de retrospectieve expo 'Travelling’ te zien in Bozar in Brussel, en nu reist deze naar Jeu de Paume in Parijs. Akerman werd geboren in Brussel en stierf in Parijs.
Akerman's werk werd steevast gekenmerkt door het gebruik van een vast camera standpunt. In haar laatste video-installatie, NOW (2015), gecreëerd voor de Biënnale van Venetië, breekt ze met deze traditie. Hoewel de camera nog steeds op een vast standpunt blijft, is deze gemonteerd op een rijdende auto.
Mixed media
Onderstraat 22
De getoonde kunstwerken maken deel uit van de reeks ‘Airco - Het heeft geen zin om warm en koud tegelijk te blazen nu overduidelijk een algehele reset nodig is.’
Met deze reeks wordt aandacht gevraagd voor de klimaatverandering. Als het warmer wordt zullen we wellicht meer airco’s installeren, maar die gebruiken op zich dan weer extra energie, wat de klimaatimpact alleen maar vergroot. Veel cynischer kan het wellicht niet. Daarom ook dat we nu al beter gewoon kunnen worden om op airco’s te kijken.
Laten we die dan meteen ook een artistieke look&feel geven, maar ook niet de boodschap erachter vergeten. Namelijk dat er hoe dan ook een veel grondiger aanpak en verandering nodig is. Voor mij is kunst perfect in staat om tegelijk
tegemoet te komen aan de zoektocht naar creativiteit, schoonheid en kunstbeleving én de vraag naar een grotere bewustwording rond maatschappelijke thema’s.
Dit past binnen mijn artist statement: “Kunst biedt een unieke kijk op de uitdagingen waarvoor we staan, zowel individueel als collectief. Kunst opent een wereld van meerstemmigheid en dialoog die leiden tot een waardevolle beleving, verbinding en actie. Zo verandert kunst onszelf en de wereld.”
De werken dateren van 2024. Gebruikte techniek: mixed media (assemblage, collage, acryl).
Aquarellen op groot formaat
Onderstraat 22
Begin dit jaar legde Deborah Nyst (2-4-1981) zich toe op het landschap.
Haar zeer grote aquarellen zijn gedetailleerd en doen de kijker op het eerste gezicht twijfelen of het wel degelijk om een aquarel gaat.
Ook het formaat van sommige werken is toch wat ongebruikelijk voor het medium. Deze benadering dwingt de kijker de landschappen met de ogen te bewandelen.
Want laat je ook niet misleiden door het eenvoudige motief. Deborah Nyst schildert niet alleen haar habitat ( Mariakerke - Gent ). Met symboliek in haar titels en eigenzinnige cadrages geeft ze een inkijk in haar innerlijke leefwereld. Een wereld waar melancholie, het mystieke maar ook een timide humor hand in hand samen gaan.
Mixed media
Onderstraat 22
Jo Michiels in Gent Late Night
50 ways to be your lover' - selectie 8/50 /Jaartal: 2024 / Materiaal: Zeefdruk en collage op papier / Afmetingen: 30 cm x 40 cm
Jo Michiels (°1977 Lokeren) woont in Mariakerke en vertrekt van (retro)pornografische foto’s waar de lichaamsvormen en kleuren hem inspireren met als resultaat een herkenbaar, maar eigenzinnig kleurenpalet.
In zijn artistiek proces vertaalt hij het fysieke verlangen in een abstract beeld waarbij lichamen, huid en tactiliteit een cruciale rol spelen. Voor de expo ‘Gent Late Night' toont hij een selectie werken uit de reeks ’50 ways to be your lover’, een combinatie van unieke zeefdrukken en collagetechnieken met gerecycleerde schildersdoeken.
Video installatie
Onderstraat 22
Maarten toont op Gent Late Night een video-installatie die hij maakte vanuit zijn achtergrond als beeldmaker en muzikant. Voor deze installatie gebruikte hij de improvisatorische dans-flow van een lichaam op zijn eigen muzikale compositie/improvisatie, verwerkt met waterbeelden die diezelfde flow weergeven, doch die ook de reflectie van lucht en omgeving weergeven.
Maarten Marchau is beeldend kunstenaar en muzikant.
Glas in lood en LED
Onderstraat 22
Installatie met glas-in-loodraam 'Stealth (B2)' door Kristof Colpaert en LED-verlichting door Jacob D'Hollander.
Kristof Colpaert toont een installatie met zijn glas-in-loodraam 'Stealth (B2)', naar de gelijknamige Amerikaanse bommenwerper. Dit glasraam uit 2009 bestaat voornamelijk uit zwart glas in combinatie met helder vensterglas. Door de contrastwerking leent het zich goed voor de experimenten met LED-verlichting door Jacob D'Hollander.
The way out mixed media
Onderstraat 22
The way out - Mixed media - 2023
Een dispuut, in weze haast altijd kinderachtig in oorsprong, vindt slechts een oplossing door dialoog.
A dispute, almost always childish in origin, only finds a solution through dialogue.
LEOPOLD (1972)
“ Zonder kunst zouden we allemaal zot worden ”
Het zegt veel over mezelf. Creatie brengt me rust. Onderwerpen uit het micro en macro wereldtoneel, al dan niet uit persoonlijke belevenissen, vormen de grondslag van mijn mixed media werken. Zaken die een normaal denkende mens moeilijk kan vatten of weigert te geloven. Dit alles dikwijls gesaust met een gezonde portie sarcasme
Stilstaan, al was het maar even, met wat je zelf echt denkt en voelt, niet wat je wordt verondersteld te denken en te voelen, is een wederkerend thema.
Het beeld is, voor me als autodidact, de klink, het medium de doorgang.
I
Schilderijen
Onderstraat 22
Voor Frank Vanhaeverbeke is de absurditeit van het Dadaïsme de perfecte beschrijving van deze wereld en de mensheid: schijnbaar onlogisch, sarcastisch, steeds veranderend, oneerbiedig, erotisch, wreed, naïef, angstaanjagend en anti-alles. In de woorden van de grote komiek Groucho Marx: “Whatever it is, I’m against it.” In het Surrealisme vindt hij de ongerijmdheid van Dada in meer spirituele en psychologische dimensies. Het onbewuste en haar droomlogica, onmogelijke werelden en verrassende associaties. Voor hem is dit hoe het denken en de materiële wereld echt verlopen. Nooit lineair maar alle kanten op botsend, labyrintisch, gehuld in vele lagen van betekenis en onzin. De invloed van vooral het Duits Expressionisme op zijn werk zit in de emotionele component die zich vaak via gezichten uit: starend, vertrokken tot een grimas, afwezig of hypergeconcentreerd. De mens die probeert voorbij de ogenschijnlijke waarheid te kijken. Op zoek naar…iets echt.
Frank Vanhaverbeke/redunzl
Thema’s die vaak in de werken van Frank's werken voorkomen: machtsverhoudingen/machtsmisbruik, isolatie, ontmenselijking.
Iraq II en Iraq III
Gemaakt naar aanleiding van de documentaire “The War You Don’t See” van onderzoeksjournalist John Pilger (1939-2023). De docu toont de andere kant van de oorlog in Irak: o.a. gewone burgers, mannen, vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van fosforbommen, verwoeste gebouwen die niets te maken hebben met militaire doelwitten en een ontwrichte maatschappij. Pilger legt de vinger op de zere plek en toont de gevolgen van een oorlog gebaseerd op de leugen van “weapons of mass destruction”. Deze beelden zijn gemaakt uit pure woede en verontwaardiging voor de zinloze verspilling van menselijk leven.
U mag zelf oordelen of het nog ‘brandend’ actueel is of niet.
The Last Humans II en The Last Humans III
In 2020 en 2021 is angst, wanhoop en isolatie een harde realiteit geworden voor veel mensen: mensen die alleen wonen zonder een groot sociaal netwerk, mensen die dagelijks doemberichten horen in de media, mensen die een grote existentiële schrik ervaren omdat ze door hun eigen visie plots ‘de geviseerde ander’ zijn. In mijn eigen isolatie maak ik het ene werk na het andere. Ik probeer me voor te stellen tot wat het zou leiden als mensen niet meer in staat zouden zijn om fysieke nabijheid met andere mensen te ervaren. De mens degenereert tot een wezen dat zelfs geen taal meer gebruikt maar enkel nog kreten uitstoot.
Self-Harm
De mens is z’n eigen ergste vijand. Hoe ver gaat de drang naar conformisme? Hoe dwingend is het schoonheidsideaal?...Wat wil de mens zichzelf aandoen tot hij zichzelf niet meer herkent. Is de spiegel altijd ‘the Picture of Dorian Gray’?...”Ik lijd aan mezelf. Dat lijden noem ik de ander.”
I
Theatre of Desire acryl op hard board
Onderstraat 22
Het verlangen speelt theater met ons.
Dat verlangen wordt gestuurd door emoties, soms het gevolg van trauma's. Ze uiten zich in onze innerlijke demonen.
Het theater is een kunstvorm waarbij een voorstelling voor een publiek wordt opgevoerd.
In het verhaal van ons dagelijkse leven zijn wij de toeschouwers en zijn het onze verlangens die toneelspelers.
Kennen wij onze emoties die onze verlangens sturen ?
Is het podium van ons theater goed verlicht of eerder gedempt?
Kennen we onze acteurs? Dragen ze een masker? Zijn het onze innerlijke demonen?
Met deze werken wil Veerle Verbeke de acteurs en actrices die onze verlangens zijn in de spotlight. Zo kunnen we hun beter leren kennen.
Er kan echter angst voor het onbekende zijn. Omgekeerd kan het zorgen voor het omarmen van onze innerlijke toneelspelers.
Beeldhouwwerk
Wijzemanstraat 6
Elk weekend kan je Bram zijn werk zien in zijn galerie te Gent. Hij is er meesal aan het werk aan nieuwe exclusieve bronzen beelden. Spring gerust eens binnen.
Opening hours/Openingsuren
Friday vrijdag- 11am to 1pm; 2pm to 5pm
Saturday zaterdag- 11am to 1pm; 2pm to 5pm,
Sunday zondag - 11am to 3pm
I
Wijzemanstraat 5
Monotypes door A Squid Called Sebastian, linosnedes door Sam Scarpulla en grafisch werk (houtsnedes, linosnedes, letterpress, Riso) door ARRF, Edouard Schneider, Steffen Buechner, Roeland Zijlstra, Laurence De Craene, Russell Scarpulla, Nadia Kuprina, Olivier Deprez, Jan Van der Veken, enz… gedrukt door Atelier Desmyter en uitgegeven door SOUS-SOL editions
https://www.sous-sol.be/
https://www.instagram.com/soussoleditions/
Atelier Desmyter (printmakers & printsellers since 1856) printmaking studio achter de Chameleon shop.
Chameleon: aankoop & verkoop van affiches, prenten, grafiek, posters en schilderijen
Beverhoutplein 6
Ines Raspoet en Emely Deceuninck organiseren hun duo-tentoonstelling getiteld
"Funny-Not Funny".
De titel van de tentoonstelling verwijst naar de dualiteit die in de werken van beide kunstenaars aanwezig is. Deze dualiteit speelt met contrasten en tegenstellingen, waarbij humor en ernst, lichtheid en zwaarte, naast elkaar bestaan en elkaar versterken. De tentoonstelling nodigt het publiek uit om na te denken over wat als "grappig" of "niet grappig" wordt beschouwd, en hoe deze percepties kunnen veranderen afhankelijk van context en interpretatie.
Ines Raspoet
Haar schilderijen zijn een expressie van haar haptische geheugen, waarin aanraking en emotie samensmelten tot een unieke beeldtaal. Geïnspireerd door de fysieke en psychische ervaring van gevoel, verbeeldt ze figuren die het verhaal vertellen van eenzaamheid, zachtheid, en kwetsbaarheid. Deze vormen bewegen zich in een spel tussen twee- en driedimensionaliteit, zwevend om elkaar heen, met als doel om tegelijkertijd beweging en verstilling te vangen. Door te visualiseren wat niet visueel is, tracht ze het onbeheersbare te beheersen, en creëert zo een nieuwe, onbekende realiteit.
Schilderijen
Sint-Amelbergastraat 3A
Zie meer op Galerie Drie Facebook
https://www.instagram.com/galeriedrie/
Sint-Amelbergastraat 3A
Zie meer op Galerie Drie Facebook
https://www.instagram.com/galeriedrie/
Sint-Amelbergastraat 3A
Zie meer op Galerie Drie Facebook
https://www.instagram.com/galeriedrie/
Sint-Amelbergastraat 3A
Zie meer op Galerie Drie Facebook
https://www.instagram.com/galeriedrie/
Schilderijen
Sint-Amelbergastraat 3A
Zie meer op Galerie Drie Facebook
https://www.instagram.com/galeriedrie/
Belfortstraat 16
Het werk van Erwin Peeters (°1964 in Antwerpen) kan worden omschreven als een eerbetoon aan de pracht en magie van dieren in al hun diversiteit.
Dezeautodidactische kunstenaar starttezijn artistieke carrière ruim 30 jaar
geleden tijdens zijn ervaringenals dierenverzorger in de Antwerpse Zoo.
Zijn kunstwerken omarmen de essentie van dieren in beweging en rust,
met een bijzondere nadruk op hun gedragingen, anatomie en innerlijke bezieling.
In de materialen brons en kunsthars weet Peeters de vormen en texturen van dieren op een indrukwekkende manier vast te leggen. Zijn sculpturen getuigen van een diepgaande observatie en een diep respect voor het dierenrijk. Of het nu gaat om katachtigen, primaten of andere dieren, Erwin slaagt er telkens in om hun unieke karakter en kracht op een artistieke wijze te vertalen.
De kunst van Erwin Peeters nodigt de kijker uit om een moment stil te staan bij de schoonheid en complexiteit van onze natuurlijke wereld. Zijn werken weerspiegelen niet alleen zijn artistieke vaardigheden, maar ook zijn diepe affiniteit met de fauna. Door zijn beelden laat Peeters ons een glimp zien van de wonderlijke wereld van de dieren, en nodigt hij ons uit om dieper na te denken over onze verbondenheid met de natuur.
Behalve sculpturen in brons of kunsthars maakt Erwin ook juwelen in 18kt goud en sterling zilver. Deze creaties vinden steeds oorsprong in de beeldhouwwerken en worden op een unieke manier gebruikt om een sieraad van te maken.
Belfortstraat 16
Na een druk jaar waarin Rebecca voornamelijk in het buitenland exposeerde (onder andere in Parijs, Hong Kong en Jakarta), brengt ze zeer sterk nieuw werk naar Gent.
Rebecca Bernau is een hedendaagse kunstenaar die zich heeft toegelegd op figuratieve schilderkunst.
Na haar opleiding aan de Bergische Universität Wuppertal besloot ze zich volledig te richten op haar passie voor schilderen. Rebecca combineert digitale kunst met traditionele technieken door haar
digitale schetsen op doek of papier te printen en hier vervolgens met acryl en olieverfmeerdere lagen overheen aan te brengen. Dit unieke proces laat het licht, de kleuren en vormen van de onderliggende lagen
door haar schilderijen heen stralen.
Haar werk verkent het concept van verankering en de verbindingen die ons binden
aan onze omgeving, anderen en onszelf in verleden, heden en toekomst.
Door gezichtskenmerken weg te laten en zachte kleurovergangen en contrasten te gebruiken, creëert Rebecca portretten die gevoeligheid en melancholie oproepen.
Ze nodigt de kijker uit tot woordeloze communicatie, een ontmoeting met zichzelf.
Laat u betoveren door haar evocatieve en diepzinnige werken die
een spiegel vormen van onze eigen ervaringen en emoties.
Hotel des Artistes
Hotel des Artistes is een project van Studio Rodeberg Rodeberg 12 9030 Gent
Copyright © Alle rechten voorbehouden Jan De Proost 2020 - 2024